De VriendenPodcast


 

Wij zijn Vrienden Diergeneeskunde en wij zetten ons in voor nog meer duurzaam dierenwelzijn, samen met de collega's, onderzoekers en dierenartsen van de faculteit Diergeneeskunde. In onze VriendenPodcast nemen we je mee achter de schermen en houden we je op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen van de projecten van Vrienden Diergeneeskunde. Luister je mee?

 

 

 

In deze podcast gaan wij in gesprek met paardendierenarts drs. Yteke Elte. Ze neemt ons mee in haar rol als coördinator van de Ambulante Kliniek voor Paarden van de Universiteitskliniek voor Paarden in Utrecht, vertelt over de nauwe samenwerking met de collega's op de Universiteitskliniek en haar visie op 'de dierenarts van de toekomst'! 

 

 

Prof. dr. Hans Kooistra, hoogleraar Interne Geneeskunde Gezelschapsdieren, vertelt vol passie over zijn loopbaan binnen de Diergeneeskunde, het belang van onderzoek, de rol van patiëntenzorg op de Universiteitskliniek als inspiratie voor dit onderzoek en we sluiten af met de belangrijke thema's voor Diergeneeskunde de komende jaren.

 

 

Drs. Mathijs Theelen is Europees Specialist Inwendige Ziekten Paard en samen met drs. Esther Siegers coördinator van de Veulenbrigade, de Veulen Intensive Care van de Universiteitskliniek voor Paarden in Utrecht. In de volgende afleveringen van de podcasts nemen Mathijs en Esther je mee in de voorbereiding van de geboorte van een veulen, de bevalling zelf en de eerste levensuren van het veulen. Welke stappen kan je ondernemen en waar moet je op letten? 

 

 

 

Drs. Mathijs Theelen is Europees Specialist Inwendige Ziekten Paard en samen met drs. Esther Siegers coördinator van de Veulenbrigade, de Veulen Intensive Care van de Universiteitskliniek voor Paarden in Utrecht. In de volgende afleveringen van de podcasts nemen Mathijs en Esther je mee in de voorbereiding van de geboorte van een veulen, de bevalling zelf en de eerste levensuren van het veulen. Welke stappen kan je ondernemen en waar moet je op letten? Luister, en leer mee!

 

 

Drs. Esther Siegers is Europees Specialist Inwendige Ziekten Paard en samen met drs. Mathijs Theelen coördinator van de Veulenbrigade, de Veulen Intensive Care van de Universiteitskliniek voor Paarden in Utrecht. In de volgende afleveringen van de podcasts nemen Esther en Mathijs je mee in de voorbereiding van de geboorte van een veulen, de bevalling zelf en de eerste levensuren van het veulen. Welke stappen kan je ondernemen en waar moet je op letten? Luister, en leer mee!

 

 

Drs. Esther Siegers is Europees Specialist Inwendige Ziekten Paard en samen met drs. Mathijs Theelen coördinator van de Veulenbrigade, de Veulen Intensive Care van de Universiteitskliniek voor Paarden in Utrecht. In de volgende afleveringen van de podcasts nemen Esther en Mathijs je mee in de voorbereiding van de geboorte van een veulen, de bevalling zelf en de eerste levensuren van het veulen. Welke stappen kan je ondernemen en waar moet je op letten? Luister, en leer mee!

 

 

In deze tijden zijn de meeste van ons meer thuis dan normaal en dus ook meer bij onze huisdieren. We observeren gedrag dat ons normaal misschien niet opvalt en leren onze dieren daardoor nog beter kennen. Hoe kunnen we hiermee omgaan? En hoe kunnen we inspelen op het gedrag van onze dieren? Hoogleraar Diergedrag prof. dr. Saskia Arndt geeft tips en adviezen hoe we met onze dieren om kunnen gaan tijdens deze Corona crisis en introduceert onze nieuwe ontmoetingsplek voor diereigenaren, het nieuwe platform PetTails!

 

 

Wist je dat pijn bij paarden heel vaak niet herkend wordt (laat staan onderschat)? Bij ezels ligt dit getal nog een stuk hoger omdat ezels hun pijn nog meer dan paarden kunnen maskeren en vaak in zichzelf gekeerd lijden. Misschien vraag je je af hoe het komt dat het vaak zo moeilijk blijkt pijn bij onze geliefde viervoeters op tijd te herkennen? Dr. Thijs van Loon, Europees Specialist Veterinaire Anesthesiologie en Pijnbestrijding, vertelt je er in deze podcast alles over!

 

 

Het socialiseren van jouw pup of kitten in tijden van corona, hoe pak jij het aan? Gedragsbioloog dr. Claudia Vinke vertelt er meer over in de VriendenPodcast! 

 

 

Dr. Frank van Steenbeek is geneticus bij de faculteit Diergeneeskunde en werkt nauw samen met het UMCU. Hij doet onderzoek naar de genetische achtergrond van bepaalde ziektebeelden, zoals levershunts bij honden en HCM bij katten. En dat is soms zoeken naar een speld in een hooiberg, want het DNA van katten en honden bestaat namelijk uit meer dan 2 miljard ‘bouwstenen’. Dit maakt het onderzoek heel complex.

Toch heeft Frank van Steenbeek dankzij de bijdragen van vele donateurs al grote stappen kunnen zetten. En dit is niet alleen belangrijk voor onze dieren, maar draagt ook bij aan onderzoek binnen de humane geneeskunde. Een hele interessante podcast waarin Frank ons meeneemt opzoek naar ‘de speld in de hooiberg’! 

 

 

Het ExpertiseCentrum Genetica, PETScan, Fairdog… Dr. Hille Fieten, coördinator, praat je bij over initiatieven om de gezondheid van katten en honden te verbeteren. En het belang daarvan, want hiermee kunnen we zorgen dat katten en honden een gezondere toekomst tegemoet gaan